Windows

=================================================================================================
Wij raden u aan de instructies hieronder goed door te lezen.
Als u al weet wat u zoekt kunt u hieronder klikken voor de directe download van het installatieprogramma.
Klik hier voor downloaden van de installatiebestanden voor Pap
Klik hier als u hulp nodig heeft bij installeren.
=================================================================================================

 

Heeft u een Windows PC dan kunt u Pap op uw eigen PC installeren.
Heeft u een Mac of tablet of wilt u Pap niet op uw eigen PC installeren lees dan hier..

VOORDAT U GAAT INSTALLEREN

OFFICEPAKKET
Voor het aanmaken van documenten maakt Pap gebruik van Microsoft Office of Apache OpenOffice (OpenOffice is gratis verkrijgbaar).
U kunt Pap ook gebruiken zonder officepakket. U kunt dan echter geen factuurbrieven maken of gegevens uitdraaien naar Excel etc.

MOGELIJKE PROBLEMEN MET VIRUSPROGRAMMA’S
Gebruikt u Microsoft Security Essentials als virusprogramma dan geeft dit bij installatie van Pap geen problemen.
Bij gebruik van Avast!, AVG, Norton en enkele andere anti-virusprogramma’s kunt u in bepaalde gevallen problemen ondervinden bij installatie of upgrade van Pap. In de meeste gevallen zult u echter ook bij gebruik van deze programma’s geen problemen ondervinden.
Klik hier wanneer u problemen ondervindt bij installatie/upgrade ten gevolge van uw virusprogramma.

MICROSOFT .NET FRAMEWORK 2.0 MOET OP UW PC GEÏNSTALLEERD ZIJN.
Installatie op alle versies van Windows verloopt meestal probleemloos. Maar bij Windows 10 (en soms ook bij eerdere versies van Windows) is het een enkele keer mogelijk dat u bij installatie van Pap de melding krijgen dat .Net Framework 2.0.50727 niet geïnstalleerd is (zie plaatje).
framework1
Via de link hieronder leest u hoe u .Net Framework 2.0.50727 kunt installeren op Windows 10.
Klik hier wanneer u bij installeren van Pap de melding krijgt dat eerst .Net Framework 2.0.50727 geïnstalleerd moet worden.

INSTALLEREN VAN PAP

De volgende instructies kunnen per PC en per gebruikte browser enigszins verschillen.

STAP 1 DOWNLOAD PAP 32-BITS INSTALLATIEBESTANDEN:

Klik hier voor downloaden Pap installatiebestanden voor Windows (ca 350 Mb)
<<- Download installatiebestanden
Versie: V1.132.358, Bestandsnaam: V2pap-XP-sql2005.exe. Kies in uw browser voor ‘uitvoeren’ of ‘opslaan’.

    

STAP 2 UITVOEREN INSTALLATIE:
Wanneer u de installatiebestanden binnen hebt kunt u de installatieprocedure beginnen door vanuit uw browser te kiezen voor ‘uitvoeren’ of ‘openen’. Wanneer deze optie niet geboden wordt kunt u zelf via de windows-verkenner dubbelklikken op het bestand V2pap-XP-sql2005 meestal met rood euro icoontje (normaal gesproken in uw downloads map).

U kunt deze of vergelijkbare meldingen tegenkomen:

Windows 8
protect1
Of iets wat hierop lijkt:
uac
Klik dan op ‘Meer informatie’. En vervolgens op ‘Toch uitvoeren’
protect2
Klik op ‘toestaan’.

Uw browser kan ook met andere waarschuwingen komen. Hier een voorbeeld van Microsoft Internet Explorer. Chrome en Firefox geven weer andere vergelijkbare meldingen.
harm1
Klik op ‘Acties/Actions’ en vervolgens op ‘Toch uitvoeren/Run anyway’.
harm2
Windows geeft dit soort meldingen standaard bij bestanden die wereldwijd niet heel veel gedownload worden. Met 25331 gebruikers zit Pap onder die grens en moeten we deze meldingen helaas voor lief nemen.


STAP 3 VOLG DE INSTRUCTIES OP UW SCHERM:

  • Wanneer dit de eerste installatie van Pap op uw netwerk is moet u kiezen voor een server-installatie, bij twijfel kiest u deze optie !.
  • Installeert u Pap voor een PC die verbinding moet maken met een reeds bestaande PC in het netwerk dan kiest u voor werkstation installatie
    Bij een werkstation-installatie wordt u gevraagd de naam van de gegevensdatabase en de server op te geven. Wanneer u deze gegevens niet weet kunt u kijken op de Pap-Server computer. Het bestand ‘PapCli.ini’ (normaal gesproken vindt u dit op de server in de map ‘C:\’MIJN GEBRUIKERSNAAM’\Pap\ClientInstall’) bevat deze informatie.

Na installeren kunt u Pap voor de eerste keer opstarten door te dubbelklikken op het Euroteken-icoontje dat bij de installatie op uw bureaublad is geplaatst. Bij de eerste keer opstarten van Pap is de installatieprocedure nog niet geheel voltooid. Hieronder leest u wat er nog moet gebeuren voordat Pap klaar is voor gebruik.

BIJ EEN SERVER INSTALLATIE: AUTOMATISCHE INSTALLATIE SQL SERVER 2005 EXPRESS BIJ EERSTE KEER OPSTARTEN PAP
Wanneer u een server-installatie hebt uitgevoerd zal bij de eerste keer opstarten van Pap de Microsoft SQL 2005 Express Engine worden geïnstalleerd. U heeft hiervoor administrator rechten nodig. Heeft u die niet dan krijgt u hiervan melding en wordt er een aparte admin snelkoppeling op uw bureaublad aangemaakt. Als u deze aanklikt kunt u normaal gesproken wel zonder problemen SQL Server installeren.

Bij Windows 7, Windows 8, Windows 10 en verschillende Windows server edities kunt u de melding krijgen dat MS SQL Server 2005 mogelijk niet compatibel is met uw besturingssysteem.
U hoeft zich hier niets van aan te trekken. Voor gebruik met Pap zijn er geen compatibiliteitsproblemen. Tegen de tijd dat dit nodig is zal Pap worden voorzien van een hogere versie van MS SQL Server.

U kunt bijvoorbeeld deze of vergelijkbare melding tegenkomen:

 

W82 sqlsetuperror
Klikt u daarbij gewoon op ‘Run the program ..’ of ‘Toch uitvoeren’. De installatie van SQL Server levert geen problemen op. Over enige tijd kunt u overgaan op een versie die gebaseerd is op een hogere versie van SQL server. Krijgt u deze of vergelijkbare foutmelding bij installeren SQL server dan heeft u de Microsoft SQL Server Native Client al in een andere versie op uw PC geinstalleerd. U kunt de bestaande versie van ‘Microsoft SQL Server Native Client’ via Configuratiescherm->software(/Programma’s) de-installeren, daarna loopt de installatie van SQL server via Pap wel door. Vergelijkbare problemen kunnen zich voordoen met de SQL server setup support files, VSS Writer en SQLXML (ook in dat geval kunt u vooraf de-installeren). Desgewenst kunt u na succesvol installeren van SQL server via Pap de gedeinstalleerde programma’s in de nieuwste versies opnieuw installeren.

 

 

STAP 4 LICENTIESLEUTEL AANVRAGEN:
Wanneer u Pap voor de eerste keer opstart moeten eerst de lokale tabellen gekoppeld worden aan de database (SQL) server. Nadat dit gebeurd is sluit het programma. Start u hierna nog een keer op dan wordt u om een licentiesleutel gevraagd. Deze is verkrijgbaar op de website nadat u een code heeft ingegeven. Hierna kunt u werken met Pap.

Denk eraan dagelijks back-ups te maken op de PC die als server geïnstalleerd is! Zie hiervoor de handleiding van Pap.